Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Mieszanka  #4

Mieszanka #4

8.76 zł
* Waga kawy:

* Mielona / W ziarnach:

  

 

MIESZANKA # 4 

  

Autorska mieszanka palarni Gregorio, zawierająca najbardziej znane i cenione o wysokiej jakości Arabiki z Ameryki Łacińskiej, Afryki oraz Indonezji.

Kawa ta posiada jakby dwa akcenty smakowe, pierwszy- wyraźny, pełny, słodki, gładki, karmelowy, jakby z nutką cukru trzcinowego. Pojawiający się w następnej kolejności drugi akcent smakowy dodaje odrobinę orzeźwiającej kwasowości cytrusowej dość wyraźnej, ale jednocześnie niezwykle przyjemnej. Oba akcenty doskonale się ze sobą komponują, jednocześnie będąc ciągle wyczuwalne osobno.

Po testach kawa wydaje się niesamowicie odpowiednią na popołudniowe espresso. Dobra również np. do phina czy kawiarki.

Mieszankę tą stworzyliśmy w czasie sierpniowych, popołudniowych upałów i właśnie szczególnie w upalne dni jest niesamowita:)

 

 

Dodaj komentarz
  • Gość - guest

    Na razie wstępne próbowanie z dripa (bo żonie się zachciało kawy ;-) )
    12g/200g
    temperatura wody: 90,5*C
    czas parzenia: 2:50
    Myślę, że trochę za grubo zmieliłem. Poprawię się jutro :)

    Na samym początku przywitał nas karmelowy aromat - potwierdzony niezależnie przez dwa nosy. Smak. Przede wszystkim w pierwszej kolejności znów wyraźnie czuć jest karmel, z lekką nutą goryczy - coś jak przy gorzkiej czekoladzie. W tle, a w zasadzie bardziej na finiszu czuć cytrusowo - słodkie nuty. A gdy oparłem głowę już o pustą filiżankę to poczułem wyraźny aromat cukru trzcinowego.

    Niezależny ekspert w postaci żony (nota bene nieprzepadającą za kawą, raczej „herbaciarą”) stwierdził po spróbowaniu dawki (30% kawy - 70% mleka), że jest to dobra kawa, a pewnie byłaby lepsza gdyby była cieplejsza (piła jak już całkowicie wystygła :P) i ze spienionym mlekiem :-)