Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

  

NOWOSĆ !!!!! HONDURAS COPAN COSAGUAL z uprawy organicznej

Ostatnie porcje Kostaryka White Honey

 

 

mieszanka - Caffe Portofino - espresso

mieszanka - Caffe Portofino - espresso

9.23 zł
* Waga kawy:

* Mielona / W ziarnach:

  


 Espresso "Caffe Portofino"

100% arabika - mieszanka.

 

Autorska mieszanka palarni Gregorio, zawierająca najbardziej znane kawy gatunku Arabika z Ameryki Łacińskiej. Mieszanka nawiązuje do włoskiego espresso na bazie arbik, jednak stopień jej palenia jest delikatniejszy (określamy go jako średni++).

Mieszanka daje napar o lekkiej słodkości pozbawiony kwasowości, z dobrze zbalansowanym, wyrazistym smakiem, spowodowanym przez nieco mocniejszy sposób palenia, dającym odrobinę, ledwie wyczuwalnej goryczki.

Posiada połączone ze sobą nuty orzechowe, ciemnej czekolady i bardzo lekkie akcenty owocowe.

Dobrze sprawdza się w roli tradycyjnego espresso oraz jako podstawa do kaw mlecznych. Szczególnie polecana do ekspresów ciśnieniowych ale także do parzenia tradycyjnego.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz
  • Gość - guest

    - jest bardzo dobrze zbalansowana o przyjemnej, lekkiej słodkości i praktycznie braku kwaskowatości. Szczególnie dobrze sprawdza się w kawach mlecznych, choć w espresso również mi smakuje.
    - ma przyjemne nuty ciemnej czekolady i orzechów. W moim odczuciu praktycznie brak goryczy, co jest zdecydowanie zaletą przy takim stopniu palenia
    - brak gorzkiego, nieprzyjemnego aftertaste, który bardzo często występuje w typowych włoskich mieszankach

  • Gość - guest

    Espresso
    Crema brązowa z delikatnym tygryskiem. Może niezbyt trwała, ale nie można się tego czepiać. Espresso było smaczne. Miało miły słodko-orzechowy zapach, w smaku dominowała niezbyt gorzka czekolada i orzechy. Posmak orzechowy, bardzo długi. Żona piła Portofino w wersji americano i również jej smakowało. Łączyć z mlekiem, jako cappuccino nie próbowałem.

    Aeropress
    Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml, temperatura 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund, przemiał niezbyt drobny. W smaku głównie orzechy i czekolada. Napar jest nie kwaśny, bez goryczki, niezbyt słodki. Taka dobra duża kawa, z orzechowo-czekoladowym posmakiem.
    Portofino to dla mnie dobra kawa, nic jej nie brakuje. Klasyczna w smaku, zgodna z firmowym opisem.