Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Dlaczego kawa świeżo palona?


Sposób wypalenia kawy


Kawę wypalam w sposób tradycyjny w małym, piecu bębnowym, metodą rzemieślniczą, co powoduje, iż cały proces przebiega powoli, pod ciągłą kontrolą, aby substancje zapachowe i smakowe mogły się w pełni ukształtować. Wymaga to indywidualnego podejścia do każdej kawy, wielu prób i testów ,,,

...

.

.

Stopnie palenia kawy w Palarni kawy Gregorio
 

Każdą kawę traktujemy indywidualnie i wypalamy w różny sposób, żeby wyeksponować jej najlepsze cechy. Stopnie palenia podane są przy każdej kawie, na życzenie klienta możliwy inny sposób palenia niż standardowy ...

.

.

.

Krótki subiektywny poradnik kawowy dla początkujących

 

Dla tych którzy zaczynają i nie wiedza co wybrać - krótkie wskazówki, więcej informacji znajduje się przy każdej kawie, po kliknięciu na przycisk szybki podgląd, lub więcej; Nie zrażaj się dopiskiem "kwaśny" - często te kwaski są bardzo przyjemne i potrafią mile zaskoczyć, mają bardzo wiele nut owocowych, jednak nie każdemu odpowiadają, ale na pewno warto spróbować i przekonać się samemu ...

.

.

.

 Palarnia kawy - kawa to moja pasja


Koncepcja utworzenia palarni kawy nie zrodziła się nagle. Pijąc kawę najpierw tradycyjnie parzoną, następnie za pomocą ekspresu ciśnieniowego, poszukiwałem coraz to nowych smaków u różnych producentów kaw. Następnie około roku 2007 w Rzeszowie zaczęły pojawiać się pierwsze profesjonalne kawiarnie (ogólnoświatowe sieciówki), w których po raz pierwszy miałem okazję sprawdzić smak profesjonalnie przygotowanego espresso oraz kaw przygotowywanych na jego bazie ...

.

.

.

 Kawy świata

Tutaj pojawiać się będą opisy produkcji kawy w poszczególnych krajach świata, terminy kwitnienia i zbiorów, klasyfikacje, ciekawostki itp .... ...

.

.

.

​​Festiwal kawy 2016 - subiektywna relacja

 Wyjeżdżając na Festiwal Kawy w Londynie, nie mogliśmy odmówić sobie przyjemności pobuszowania po londyńskich palarniach i kawiarniach, aby poznawać nowe smaki i trendy w kawowym świecie. Pierwszą kawiarnią w Londynie była malutka kawiarnia. Już w okolicy można było poczuć niesamowity zapach świeżo pieczonego ciasta, kilka kroków dalej ukazały się otwarte drzwi oraz niesamowicie kuszące słodkości w witrynie ...