Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
user_mobilelogo
Visitor heat map tracker, live visitor tracking, real time visitor counter

Płatności

 

REKLAMA

 

Logowanie

 

Krótki subiektywny poradnik kawowy dla początkujących

 

Dla tych którzy zaczynają i nie wiedza co wybrać - krótkie wskazówki, więcej informacji znajduje się przy każdej kawie, po kliknięciu na przycisk szybki podgląd, lub więcej; Nie zrażaj się dopiskiem "kwaśny" - często te kwaski są bardzo przyjemne i potrafią mile zaskoczyć, mają bardzo wiele nut owocowych, jednak nie każdemu odpowiadają, ale na pewno warto spróbować i przekonać się samemu;

Co to są opisywane aromaty, nuty smakowe? Wszystkie kawy w naszej ofercie to naturalne kawy, o smaku przede wszystkim kawy , bez sztucznych dodatków, ale dodatkowo można w nich znaleźć również inne delikatne aromaty, które uzupełniają smak, a pojawiają się ze względu na odmianę, klimat, glebę etc. I to są właśnie opisywane poniżej nuty smakowe. Warto samemu delektować się kawą i jednocześnie szukać w niej ciekawych aromatów

Kawy zaznaczone na żółto- single dostępne tylko u nas a mieszanki są nasze, autorskie,

Kawy słodkie, łagodne bez kwasowości (głównie kawy z ameryki południowej i Indonezji)

Brazylia Santos- łagodny, delikatny smak, lekkie nuty orzechów

Brazylia Blue Diamond- intensywniejszy czysty, pełny smak, nuty orzechowe i czekoladowe.

Kuba- intensywny smak, nuty dymno- orzechowe

Dominikana Barahona- delikatna, elegancka, mleczna czekolada, z delikatną nutą rozjaśniającą smak.

Honduras El Izote (średnie palenie) intensywny czysty smak, wyraźna czekolada gorzka

(jasne palenie) łagodniejszy, pojawiają się dodatkowe akcenty czerwonych owoców- przypomina w smaku czekaladę wiśniową, nadziewaną.

Honduras Los Lesquines- wyrazisty, mocny aromat nuty jakby cukru trzcinowego.

Honduras Los Palatanares- czysty intensywny aromat, dodatkowo nuty suszonych owoców

Kolumbia Supremo (średnie palenie), -delikatna, lekkie orzeźwiające akcenty,

(ciemne palenie)- bardzo intensywny smak, wyraźna goryczka, bez orzeźwiających akcentów, słodka.

Papua Nowa Gwinea- intensywna, pełna, nuty lekko czekoladowo- karmelowe.

India Monsoomed Malabar - słodka o intensywnym, zdecydowanym aromacie i smaku;

Poranek Nad Wisłokiem- mieszanka intensywna, pobudzająca (więcej kofeiny z powodu robusty) wyraźny orzechowy smak z gorzką czekoladą

Caffe Portofino- słodka mieszanka z lekką goryczką, czekolada, orzechy

Wyspy Wulkaniczne- wyrazisty smak mieszanki, karmel i czekolada z lekkimi orzeźwiającymi słodkimi akcentami.

 

Kawy słodkie, intensywne z lekkimi orzeźwiającymi akcentami owocowymi.

Etiopia Sidamo ( średnie palenie) intensywny aromat, nuty czekolady oraz lekka cytrusowość

Kenia AB (średnie palenie) wyrazista, słodka kawa z przyjemnymi winno- owocowymi akcentami.

Kenijskie Safari- mieszanka o wyrafinowanym smaku , łącząca orzeźwiającą słodycz cukru trzcinowego i akcenty owocowe pozbawione kwasowości.

Java Jampit- delikatna z bardzo lekkimi nutami pomarańczy z wanilią

Rwanda (średnie palenie) delikatna, ananasy, wyraźny posmak toffi

Etiopia Aricha (średnie palenie) wyraźne nuty letnich owoców borówkowo, malinowe

 

Kawy z wyraźnymi akcentami owoców cytrusowych, kwasowością

Etiopia Yirgacheffe- nuty kwiatowe i owoców cytrusowych

Kenia AA dondu- cytrusowość, wiśnia i limonka.

Rwanda (jasne palenie) intensywny, czysty smak, delikatniejsze cytrusy, wyraźny posmak toffi

Etiopia Aricha (jasne palenie)- lekka kwasowość, intensywne nuty borówek, malin

Specjalna

Nikaragua pacamara- kawa o pełnym, intensywnym aromacie, soczysta, doskonale zrównoważona słodycz i kwasowość, z nutami brzoskwiń o pięknym dużym ziarnie.