Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Stopnie zmielenia

 Stopnie palenia kawy w Palarni kawy Gregorio

 

Każdą kawę traktujemy indywidualnie i wypalamy w różny sposób, żeby wyeksponować jej najlepsze cechy. Stopnie palenia podane są przy każdej kawie, na życzenie klienta możliwy inny sposób palenia niż standardowy, podany przy danej kawie: 

palenie jasne - szczególnie polecany do metod alternatywnych, ale także dla miłośników świeżych owocowych smaków i aromatów, którzy parzą kawę w innych urządzeniach. Kawy palone jaśniej mają troszkę więcej wyczuwalnej kwasowości. 

ETIOPIA SIDAMO , ETIOPIA YIRGACHEFFE, BURUNDI, KENIA AA+, ETIOPIA ADADO, KENIA AB, RWANDA MUHONDO, TANZANIA KILIMANJAROHONDURAS SANTA TERESA, NIKARAGUA LA BENDICION PACAMARA

palenie średnie - polecane do parzenia tradycyjnego, ekspresów ciśnieniowych, kawy palone średnio są bardziej zrównoważone pod względem wyczuwalnej kwasowości i słodyczy, również do metod alternatywnych dla osób, które nie lubią mocniejszych aromatów owocowych i kwasowości.  

 BRAZYLIA SANTOS, BRAZYLIA MARE BLUE, CUBA SERRANO, ETIOPIA SIDAMO, HONDURAS COPAN ORGANIC, HONDURAS SANTA TERESA, INDIA, SUMATRA MANDHELING, KENIA, KOLUMBIA SUPREMO, PAPUA NOWA GWINEAPERU, NIKARAGUA MONTE VERDE

palenie ciemne - aktualnie na ciemno wypalamy Kolumbię, kawa mocno palona posiada mocny intensywny smak, oraz mocny aromat. Zmniejsza się znacznie jej kwasowość na rzecz wyczuwalnej goryczki.

 KOLUMBIA SUPREMO, ROBUSTA INDIA, RWANDA MUHONDO

 

* na życzenie, przy zamówieniu powyżej 250 gram, możliwe wypalenie na inny stopień niż standardowy.

 

Stopnie zmielenia kawy w Palarni kawy Gregorio

 

Przed wyborem stopnia zmielenia kawy (jeśli kupują Państwo kawę zmieloną), zapraszamy do zapoznania się z poradami w tym artykule. Porady, maja charakter ogólny, i najlepiej jest samemu eksperymentować ze stopniem zmielenia, aby dobrać optymalny dla swojego urządzenia i uzyskać pożądany przez siebie smak.

Stopień zmielenia kawy jest bardzo ważny dla uzyskania właściwego naparu. Poniższe rady maja charakter jedynie informacyjny. Technologie zastosowane przez różnych producentów urządzeń do parzenia kawy, mogą się różnić a co za tym idzie powodować konieczność stosowania innych stopni zmielenia niż podane poniżej.

Kawa mielona - GRUBO

 

Zalecamy ten stopień zmielenia do urządzeń takich jak: chemex, frech press, drip, kawiarka itp;

 

Kawa mielona - ŚREDNIO

 

Zalecamy ten stopień zmielenia do: aeropresów, niektórych ekspresów ciśnieniowych (ekspresy nieprofesjonalne, które mogą sobie nie poradzić z drobno zmieloną kawą), oraz do parzenia "po turecku"

 

Kawa mielona - DROBNO

 

Zalecamy do profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych;