NOWOŚĆ !!! ETIOPIA YIRGACHEFFE OROMO CITRO
Komentarze
- Brak komentarzy
stopień palenia: średnie
Nikaragua posiada bardzo bogata tradycje w produkcji kawy. Pierwsze plantacje zostały założone w 1796 roku. Ze względu na położenie upraw - ziarna klasyfikowane są jako wysokogórskie. Zbiór odbywa się zazwyczaj pomiędzy październikiem a marcem. Kawy z Nikaragui charakteryzują się zazwyczaj cytrynowym aromatem, oraz karmelową słodyczą z dodatkiem czekolady. Są dobrze zbalansowane.
Główne regiony produkcji kawy to: Madriz, Esteli, Nueva Segovia, Jinotega, Matagalpa, Granada, Managua. Kawa, która prezentujemy pochodzi z regionu Nueva Segovia. Plantacja z której kawę prezentujemy została założona w 2013 roku przez Panią Marthę Marię Albir. Średni wiek drzewek to 7 lat. Zbiór odbywa się od stycznia do marca. Kawa jest smacznie owocowa, słodka.
KENIA
Informacje:
region: Nueva Segovia
wysokość: 1250 - 1350 mnpm
plantacja: Las Hortensias
producent: Martha Martia Albir
zbiór: 2020
ziarna: 16-18
odmiany: Red Catuai
obróbka: myta
ocena: 84.25 pkt
aromat/smak: zioła, kwiaty, owoce pestkowe: śliwka; czerwone jabłko, czekolada mleczna, delikatne cytrusy;
Skomentuj
Komentuj jako gość