Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Ostatnie paczuszki !!! BRAZYLIA DATERRA
,

Ostatnie paczuszki !!! SALWADOR SAN JUAN BOSKO
.

Ostatnie paczuszki !!! INDONEZJA ACEH MEKAR

NOWOŚĆ !!! GWATEMALA BELLATRIX - specialty

NOWOŚĆ !!!! BRAZYLIA SL963

NOWOŚĆ !!! DOMINIKANA BARAHONA CIGUAPA

.

NOWOŚĆ !!!!

. RWANDA FUGI SEGIN 2

NOWOŚĆ !!!!!

NICARAGUA GARUA GALPINA

previous arrow
next arrow
Slider
Dominikana Barahona AA Honey Los Lirios 48
  • Dominikana Barahona AA Honey Los Lirios 48
  • Dominikana Barahona AA Honey Los Lirios 48

Dominikana Barahona AA Honey Los Lirios 48

Cena od (wybierz odpowiednia wagę) : 16.50 zł do 138.00 zł
38.00 zł
Stopień palenia:

Waga kawy:

Mielona / W ziarnach:

   

DOMINIKANA BARAHONA AA HONEY microlot 48 LOS LIRIOS FARM

 

 stopień palenia: jasne

 

Region Barahona jest znany z produkcji wysokiej jakości kawy, ze względu na swoje uwarunkowania klimatyczne.

Kolejny rok w któorym prezentujemy świetną kawę z plantacji Los Lirios. Plantacja ta posiada bardzo specyficzne położenie geograficzne, szerokość geograficzna jest taka sama jak kawy Jamajka Blue Mountain, oraz bliskość oceanu - tylko 25 km, co skutkuje klimatem wyspowym, z nieco niższymi temperaturami w okresie zimowym, co wydłuża czas dojrzewania i powoduje większe przenikanie cukrów do ziaren kawy.

Gospodarstwa w tej okolicy mają niską wydajność na hektar, ze względu na ograniczenia w stosowaniu nawozów. Dążąc do wyższej jakości, poświęcają wydajność. Chwasty wycina się ręcznie, dbając jednocześnie o odpowiedni poziom zacienienia i światła (70%). 

 

Rozmiar gospodarstwa to 74 hektary, podzielony na 5 plantacji kawy. Gleby bogate są w materię organiczną i lekko ubogie w składniki odżywcze, co stwarza idealne warunki do uprawy kawy. Zastosowane są trzy rodzaje drzew zacieniających wysokie, średnie i niskie. Zbierane są tylko dojrzałe ziarna. 

 

Dominikana ta w paleniu jasnym jest słodka i owocowa, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców, jeżyny.

 

Informacje:

 

region: Barahona;

farma: Los Lirios;

wysokość: 1000 - 1100 mnpm;

obróbka: honey, suszona powoli w cieniu;

ziarna: 15/19

odmiany: Caturra (3000 drzewek/ha), Typica (5000 drzewek /ha);

ocena: 84 pkt;

zbiór: 2019

 

Smak: owocowy, słodki, delikatne orzechy, czekolada, karmel, jagody, czerwone owoce;

aromat: karmel, truskawka, czerwone jabłko, jeżyna, wanilia;

 

 

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy