Limitowana seria: ETIOPIA SIDAMO PALENIE JASNE; ostatnia paczka :)
data palenia 30.01.2019
Komentarze
- Brak komentarzy
GWATEMALA SAN AUGUSTIN LAS MINAS
stopień palenia: średnie
Region Fraijanes to wulkaniczne gleby z dużą zawartością pumeksu, duża wysokość oraz aktywny wulkan. Duża ilość deszczu, wysoka i zróżnicowana wilgotność, oraz duży zakres temperatur, powoduje duże zróżnicowanie klimatyczne tego regionu.
Pacaya to jeden z najbardziej aktywnych wulkanów w Gwatemali. Dostarcza regionowi dosyć często, niewielką ilość popiołów wulkanicznych, zaopatrując gleby w niezbędne minerały. Suchy sezon posiada bardzo dużą ilość dni słonecznych. Pomimo chmur, mgły i ciężkiej porannej rosy, na płaskowyżu, ziarna suszone są na słońcu, ponieważ bardzo szybko wysusza poranną rosę.
Plantacja San Augustin Las Minas to oaza zieleni, fauny i flory. Historycznie, na tych terenach nie zawsze uprawiano kawę. Po podboju przez Hiszpanię, rozpoczęto wydobycie minerałów z gór, stąd pochodzi nazwa plantacji. W wiekach 16-18 cukier i trzoda chlewna opanowały ten teren. Kawę zaczęto wprowadzać na te tereny na początku 19 wieku. W roku 1956 rodzina kupiła plantację i przeznaczyła ją w całości na produkcję kawy wysokiej jakości. W dalszym ciągu jest to biznes rodzinny.
Zbiór kawy zaczyna się listopadzie/grudniu i kończy w lutym/marcu. Zbiór w całości odbywa się ręcznie. Następnie odbywa się selekcja i wybierane są tylko dojrzałe ziarna. Każdy pracownik rozliczany jest ze zbioru tylko ziaren najwyższej jakości ziaren. W tym samym dniu ziarna są przetwarzane na mokro, łupiny wykorzystywane są jako kompost, a woda odprowadzana do pobliskiej oczyszczalni. Cały proces produkcyjny jest na plantacji, stąd właściciele mogą dbać o jakość kawy od zbioru, aż do ziarna przeznaczonego do sprzedaży.
Warto spróbować oferowaną Gwatemalę. Sprawdzi się nie tylko jako espresso, w którym wyraźnie daje się wyczuć nuty dojrzałych wiśni oraz miodową słodycz.
Informacje:
region: Villa Canales, Fraijanes;
farma: San Augustin Las Minas;
wysokość: 1500 - 1800 mnpm;
obróbka: na mokro;
odmiany: Catuai, Mundo Novo, Caturra, Pache Colis;
ocena: 83 pkt;
zbiór: 2018
Smak/aromat: cytryna, skórka pomarańczowa, dojrzała wiśnia, ciemny karmel, suszona morela, żółte owoce, czekolada, orzechy;
Skomentuj
Komentuj jako gość