Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Nowość !!! HONDURAS COPAN CAFESCOR ORGANIC

Nowość !!! KOLUMBIA GOLDEN HUILA

Nowość !!! BRELOCZEK Z ZIARENKIEM KAWY
RĘCZNIE WYKONANY

NOWOŚĆ !!! SUMATRA ACEH MEKAR ORGANIC. OD 24 kwietnia będziemy ją wypalać również jasno !!!!!

Nowość !!!!
ETIOPIA GUJI NATURAL !!!!

Nowość !!! SALWADOR SAN JUAN BOSCO

Nowość !!! ETIOPIA YIRGACHEFFE z nowej dostawy

previous arrow
next arrow
Slider
Gwatemala San Augustin Las Minas

Gwatemala San Augustin Las Minas

Cena od (wybierz odpowiednia wagę) : 10.50 zł do 82.00 zł
22.00 zł
Waga kawy:

Mielona / W ziarnach:

   

GWATEMALA SAN AUGUSTIN LAS MINAS

 

 stopień palenia: średnie

 

Region Fraijanes to wulkaniczne gleby z dużą zawartością pumeksu, duża wysokość oraz aktywny wulkan. Duża ilość deszczu, wysoka i zróżnicowana wilgotność, oraz duży zakres temperatur, powoduje duże zróżnicowanie klimatyczne tego regionu.

Pacaya to jeden z najbardziej aktywnych wulkanów w Gwatemali. Dostarcza regionowi dosyć często, niewielką ilość popiołów wulkanicznych, zaopatrując gleby w niezbędne minerały. Suchy sezon posiada bardzo dużą ilość dni słonecznych. Pomimo chmur, mgły i ciężkiej porannej rosy, na płaskowyżu, ziarna suszone są na słońcu, ponieważ bardzo szybko wysusza poranną rosę.

Plantacja San Augustin Las Minas to oaza zieleni, fauny i flory. Historycznie, na tych terenach nie zawsze uprawiano kawę. Po podboju przez Hiszpanię, rozpoczęto wydobycie minerałów z gór, stąd pochodzi nazwa plantacji. W wiekach 16-18 cukier i trzoda chlewna opanowały ten teren. Kawę zaczęto wprowadzać na te tereny na początku 19 wieku. W roku 1956 rodzina kupiła plantację i przeznaczyła ją w całości na produkcję kawy wysokiej jakości. W dalszym ciągu jest to biznes rodzinny.  

Zbiór kawy zaczyna się listopadzie/grudniu i kończy w lutym/marcu. Zbiór w całości odbywa się ręcznie. Następnie odbywa się selekcja i wybierane są tylko dojrzałe ziarna. Każdy pracownik rozliczany jest ze zbioru tylko ziaren najwyższej jakości ziaren. W tym samym dniu ziarna są przetwarzane na mokro, łupiny wykorzystywane są jako kompost, a woda odprowadzana do pobliskiej oczyszczalni. Cały proces produkcyjny jest na plantacji, stąd właściciele mogą dbać o jakość kawy od zbioru, aż do ziarna przeznaczonego do sprzedaży.

Warto spróbować oferowaną Gwatemalę. Sprawdzi się nie tylko jako espresso, w którym wyraźnie daje się wyczuć nuty dojrzałych wiśni oraz miodową słodycz.  

 

 

Informacje:

 

region: Villa Canales, Fraijanes;

farma: San Augustin Las Minas;

wysokość: 1500 - 1800 mnpm;

obróbka: na mokro;

odmiany: Catuai, Mundo Novo, Caturra, Pache Colis;

ocena: 83 pkt;

zbiór: 2018

 

Smak/aromat: cytryna, skórka pomarańczowa, dojrzała wiśnia, ciemny karmel, suszona morela, żółte owoce, czekolada, orzechy;

 

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy