Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
  • Slide item 7
  • brazyli

    Nowość !!! Brazylia Fazenda Vargem Grande

    ... szczegóły ....

  • daterra

    Nowość !! Brazylia Daterra Grand Soleil

    ... szczegóły ....

  • gwatemala

    Nowość !! Gwatemala San Augustin Las Minas

    ... szczegóły ....

  • honduras

    Nowość !! Honduras Ismael Moncada

    ... szczegóły ....

  • lalanza

    Nowość !! DOMINIKANA LA LANZA NATURAL

    ... szczegóły ....

  • Slide item 6

    UWAGA !!!!

    Szanowni Państwo, w dniach 24.10 - 18.11 nie będzie możliwości odbioru osobistego w Rzeszowie. Prosimy wybierać dostawę do paczkomatu przy Majstrze 15.11. Przepraszamy bardzo za niedogodności.

Uganda Kapchorwa microlot
  • Uganda Kapchorwa microlot
  • Uganda Kapchorwa microlot

Uganda Kapchorwa microlot

Cena od (wybierz odpowiednia wagę) : 23.50 zł do 82.00 zł
SKU
Waga kawy:

Stopień palenia:

Mielona / W ziarnach:

   UGANDA KAPCHORWA microlot 6227

 

 

 stopień palenia: jasne, średnie;

 

Góra Elgon, to nieczynny wulkan na wschodzie Ugandy, na granicy z Kenią. Najwyższy wierzchołek tej góry przewyższa Kilimanjaro i ma wysokosc 4300 mnpm.  Góra ta objęta jest Parkiem Nrodowym, a kawa uprawiana jest na szerokim paśmie wzdłuż góry , na wysokosci od 1200-2200 mnpm.

Spółdzielnia Kopchorwa skupia 837 małych certyfikowanych certyfikatem UTZ gospodarstw podzielonych na 35 grup. Większość tych grup, została utworzona w 2008 roku. Gospodarstwa usytuowane są wokół stacji Kopchorwa, na wysokości od 1600 - 2050 mnpm, i reprezentują najwyżej położone gospodarstwa wokół góry Elgon. Średnia wielkość gospodarstwa to 1 ha, i rośnie na nim 1024 drzewek. W sezonie 2016/17 średnio z jednego drzewka uzyskano 2.4 kg ziarna kawy. Na gospodarstwach prowadzone są zróżnicowane uprawy (poza kawą banany, kukurydza, groch, warzywa.

Kawa zbierana jest ręcznie i dostarczana jest do stacji Kopchorwa, która przetwarza 5 ton kawy na godzinę. Przestrzegana jest zasada, że musi być minimum 95% dojrzałych ziaren. Ziarna są najpierw moczone, i te które pływają usuwane są jako drugi gatunek. Ziarna są fermentowane na sucho przez około 12 godzin i pozostawione są do wysuszenia, a następnie transportowane są do pomieszczenia, w którym są wstępnie suszone. Po około 2-3 dniach transportowane są do niżej położonej suszarni, i suszone na słońcu. Wykorzystywane maszyny pozwalają na zminimalizowanie zużycia wody podczas obróbki ziaren.

 

Informacje:

 

region: Sipi area, Kapchorwa District;

stacja obróbki: Kapchorwa;

wysokość: 1600 - 2050 mnpm;

obróbka: myta;

odmiany: SL12, SL28, SL34, Nyasaland, Bugisu;

ocena: 84,25 pkt;

certyfikat: UTZ;

zbiór: 2017/2018

 

Aromat: intensywny, kwiatowy, żółte owoce, brzoskwinia, karmel;

Smak: intensywny, żółte owoce, aromatyczne zioła, czekolada, czerwone jagody.

 

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy