Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Limitowana seria: ETIOPIA SIDAMO PALENIE JASNE; ostatnia paczka :)
data palenia 30.01.2019

Nowość !!! SALWADOR SAN JUAN BOSCO

Nowość !!! UGANDA GIBUZALE microlot

Nowość !!! HONDURAS COCIER FARM

Nowość !!! BRAZYLIA DATERRA GRAND SOLEIL

Nowość !!! HONDURAS ISMAEL MONCADA

Czekolady: BIAŁE, RÓŻOWE, MLECZNE, DESEROWE, GORZKIE

previous arrow
next arrow
Slider
Uganda Mount Elgon Gibuzale
  • Uganda Mount Elgon Gibuzale
  • Uganda Mount Elgon Gibuzale

Uganda Mount Elgon Gibuzale

Cena od (wybierz odpowiednia wagę) : 10.00 zł do 82.00 zł
Waga kawy:

Mielona / W ziarnach:

   UGANDA MOUNT ELGON GIBUZALE A microlot 6224

 

 

 stopień palenia: jasne;

 

Góra Elgon, to nieczynny wulkan na wschodzie Ugandy, na granicy z Kenią. Najwyższy wierzchołek tej góry przewyższa Kilimanjaro i ma wysokosc 4300 mnpm.  Góra ta objęta jest Parkiem Nrodowym, a kawa uprawiana jest na szerokim paśmie wzdłuż góry , na wysokosci od 1200-2200 mnpm.

Spółdzielnia Gibuzale skupia 937 małych gospodarstw podzielonych na 40 grup. Większość tych grup, została utworzona w 2008 roku, a 7 grup dołączono w 2013 roku. Gospodarstwa usytuowane są wokół stacji Gibuzale, w regionie Buginyanya na wysokości 1900 mnpm. Średnia wielkość gospodarstwa to 1 ha, i rośnie na nim 1221 drzewek. W sezonie 2016/17 średnio z jednego drzewka uzyskano 2.6 kg ziarna kawy, co przekłada się na 11,6 worków z hektara. Na gospodarstwach prowadzone są zróżnicowane uprawy (poza kawą: banany, kukurydza, groch, warzywa.

Kawa zbierana jest ręcznie i dostarczana jest do stacji Gibuzale, która przetwarza 12.5 ton kawy na godzinę. Przestrzegana jest zasada, że musi być minimum 95% dojrzałych ziaren. Ziarna są najpierw moczone, i te które pływają usuwane są jako drugi gatunek. Ziarna są fermentowane na sucho przez około 12 godzin i pozostawione są do wysuszenia, a następnie transportowane są do pomieszczenia, w którym są wstępnie suszone. Po około 2-3 dniach transportowane są do niżej położonej suszarni w Namanve, i suszone na słońcu. Wykorzystywane maszyny pozwalają na zminimalizowanie zużycia wody podczas obróbki ziaren.

 

Informacje:

 

region: Bulambuli, Buginyanya;

stacja obróbki: Gibuzale;

wysokość: 1700 - 2200 mnpm;

obróbka: myta, suszona na słońcu;

odmiany: SL14, SL28, SL34, Nyasaland, Bugisu;

ocena: 84 pkt;

zbiór: 2017/2018

 

Aromat: mleczna czekolada, herbatniki, kwiaty, jasny karmel, żółte owoce, limonka;

Smak: elegancki, kwiatowy, żółte owoce, cytryna, karmel, zielona herbata.

 

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy